Hypnotherapie

HypnotherapieHeeft u last van ongewenst eetgedrag, gewichtsproblemen of beïnvloeden angsten, gebeurtenissen uit het verleden of andere oorzaken uw leven op een negatieve manier, dan kan hypnotherapie wellicht helpen uw klachten weg te nemen.
 

Wat is hypnose?

Dagelijks verkeren wij in een staat van hypnose, maar meestal zijn we het ons helemaal niet bewust. Bijvoorbeeld wanneer we helemaal opgaan in een film of boek, kunnen we zo geconcentreerd zijn, dat we ons helemaal inleven in de gebeurtenissen en vervolgens de emoties zelf ervaren.

In een staat van hypnose hebben we direct contact met ons onderbewustzijn. Daar ligt vast wie we werkelijk zijn en wat we voelen. In hypnose zijn we tot verbazingwekkende prestaties in staat.

De werking van hypnose kan uitgelegd worden door de hersenen te vergelijken met de werking van een computer. Als de mens wordt geboren heeft het de beschikking over een basis besturingssysteem waarmee allerlei voor het leven belangrijke functies meteen en voornamelijk automatisch worden uitgevoerd. Het jonge kind start vervolgens een leerproces waarbij het alle informatie direct opneemt, zonder er kritisch en redenerend over na te (kunnen) denken.
 

Als de firewall van een computer...

In de analogie met een computer zou je kunnen zeggen dat de mensen en de omgeving de hersenen van het kind bewust en onbewust programmeren waardoor het op latere leeftijd bepaalde reacties en gedragingen gaat vertonen. Daarna zal een kind een kritisch en redenerend vermogen gaan opbouwen dat voor een deel is bepaald door de informatie die het kind op jongere leeftijd heeft vastgelegd. Deze kan vergeleken worden met een 'firewall' van een computer die ons beschermt bij gevaar (of deze nu reëel is of niet).

Deze ‘firewall’ kan ons echter ook tegenwerken. Als we bijvoorbeeld willen stoppen met ongewenst eetgedrag, dan is dit eerder aangeleerde ‘eetgedrag’ zo sterk in ons onderbewuste vastgelegd (geprogrammeerd) dat de signalen van onze wilskracht vrijwel niet of gedeeltelijk door onze ‘firewall’ heen dringen, waardoor het erg moeilijk is om eetstoornissen blijvend te veranderen.

Hier kan hypnose een belangrijke rol vervullen. Daar waar namelijk de wilskracht het aflegt tegen de macht van het onderbewuste kan hypnose onze ‘firewall’, of wel ons kritisch en redenerend vermogen, tijdelijk omzeilen om aan het onderbewuste directe suggesties te geven waardoor de eetstoornis permanent kan worden aangepakt.

De kern van hypnose is dat het kritisch en redenerend vermogen tijdelijk gepasseerd wordt, waardoor aanvaardbare suggesties direct door het onderbewuste kunnen worden opgenomen, en de hypnotherapeut zo ahw de 'virusdefinities' opnieuw kan definiëren.
 

Hypnose is snel en doeltreffend

Hypnose en hypnotherapie is een bijzonder snelle en doeltreffende manier om aan mentale en soms ook lichamelijke problemen te werken. Een hypnotherapeut heeft in de regel 1 tot 3 sessies nodig om een probleem sterk te verminderen of zelfs op te lossen. Een hypnotherapeut helpt u de oorzaak van het probleem te vinden en op te lossen in plaats van de symptomen en gevolgen van een probleem te bestrijden.
 

Verschillende vormen van hypnose

Er zijn verschillende vormen van hypnose:

      Indirecte hypnose
      Hypnotherapeuten die met indirecte hypnose werken, zijn in de regel geschoold in de werkwijzen van Milton Erickson, één van de moderne grondleggers van hypnotherapie. Vaak wordt deze vorm van hypnotherapie gecombineerd met psychotherapie.

      Directe hypnose
      Hypnotherapeuten die werken met directe hypnose zijn veelal geschoold in de werkwijzen van Dave Elman. Ook Dave Elman is één van de moderne grondleggers van hypnotherapie. Zijn methoden worden gekenmerkt door de snelle en doeltreffende werkwijze waarbij naar de oorzaak gezocht wordt met behulp van hypnoanalyse. Het zo geïdentificeerde probleem wordt vervolgens met behulp van aanvullende technieken en directe hypnotische suggesties opgelost. Ook ik werk met deze vorm van hypnose, die zich kenmerkt door de snelheid en doeltreffendheid.

 

Kan iedereen gehypnotiseerd worden?

Iedereen met een normale intelligentie kan gehypnotiseerd worden, echter alleen als je dat zelf wilt. De hypnotherapeut is slechts de begeleider bij het hypnose proces. Als je niet gehypnotiseerd wil worden, kan een hypnotiseur je niet in hypnose brengen.
 

Wat voel ik in hypnose?

Er zijn allerlei gevoelens die geassocieerd worden met hypnose, zoals jezelf licht of zwaar aanvoelen, prikkelingen of tintelingen voelen, extra moeten slikken, etc. Tijdens een hypnose worden alle zintuigen versterkt en werken daardoor beter. Je kunt in een staat van hypnose ook alles blijven horen, in het bijzonder de stem van de hypnotiseur. Hypnose is géén anesthesie, 'het licht' gaat dus niet uit, en je verliest ook nooit de controle.
 

Kom ik altijd terug uit hypnose?

Je komt altijd terug uit hypnose, hetzij doordat de hypnotiseur je terugbrengt, hetzij doordat je uit jezelf uit de staat van hypnose haalt. In uitzonderlijke gevallen val je in slaap en word je daarna gewoon wakker.
 

Kan ik dingen doen die tegen mijn zin zijn, terwijl ik in hypnose ben?

Het antwoord is simpel, nee. Terwijl je in hypnose bent blijf je in staat om te beslissen over je eigen wil. Er is een beschermend deel in jezelf dat ervoor zorgt dat alleen aanvaardbare suggesties worden opgenomen.
 

Toepassingen van hypnose

De toepassing van hypnose is breed. Een aantal voorbeelden zijn:

      - angsten en fobieën
      - concentratieproblemen
      - dwangmatig gedrag
      - eetstoornissen
      - examenvrees
      - fibromyalgie
      - gewichtsproblemen
      - ondersteuning kanker behandelingen
      - slapeloosheid
      - stressmanagement
      - studieproblemen
      - verbeteren van het zelfvertrouwen
      - verslavingen
      - en nog veel meer...

 
 

Trauma's verwerken

Veel van de klachten die ik met hypnose technieken behandel zijn, in een recent of ver verleden, veroorzaakt door een traumatische ervaring. Wil je weten hoe ik jou zou kunnen helpen bij het verwerken van trauma's, lees dan hier verder...
 

De kosten voor het intake-gesprek bedragen EUR 60,- en die van een Hypnotherapie-sessies EUR 140,-/sessie (desgewenst kunnen het intake-gesprek en de eerste sessie gecombineerd worden gepland om daarmee reistijd en kosten te besparen).